Europese parlementsleden veroordelen RSS (India) wegens zijn “fascistische” activiteiten

Europese parlementsleden veroordelen RSS (India) wegens zijn “fascistische” activiteiten

Europese parlementsleden veroordelen RSS (India) wegens zijn “fascistische” activiteiten

New Delhi: Europese parlementsleden hebben hun ernstige bezorgdheid geuit over de opkomst van de RSS, een hindoe paramilitaire groepering die de ideologische mentor is van India’s regerende Bharatiya Janata Partij.

Onlangs haalde afgevaardigde Clémentine Autain hard uit naar de Franse minister van Europa en Buitenlandse Zaken in verband met een bezoek op 9 februari van de ambassadeur van Frankrijk in India, Emmanuel Lenain, aan het hoofdkwartier van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS).

“De RSS is een hindoenationalistische paramilitaire groepering, waarvan de vroege leiders openlijk Adolf Hitler en Benito Mussolini bewonderden, en die herhaaldelijk is beschuldigd van het aanwakkeren van interreligieuze haat en het plegen van gewelddaden,” verklaarde zij tijdens haar toespraak in de Franse Nationale Vergadering op 23 maart.

Zij vroeg zich af wat de band is tussen de Franse regering en de RSS, “een organisatie die geen regeringsfuncties en geen verkiezingsmandaten heeft?

Begin 2021 uitte een groep van bijna een dozijn Duitse parlementsleden van Die Linke Party kritiek op zowel de RSS als de BJP en informeerde naar het perspectief van de Duitse regering op de huidige omstandigheden in India.

“De Indiase regering gebruikt een veelheid aan draconische wetten om critici van de regering de mond te snoeren en om mensenrechtenverdedigers te verhinderen hun legitieme werk te doen onder het mom van nationale veiligheid,” had de groep gezegd.

In juli 2019 veroorzaakte de Duitse ambassadeur in India Walter Lindner controverse en vonkte hij wereldwijd op nadat hij een ontmoeting had met RSS-chef Mohan Bhagwat in het hoofdkwartier van de paramilitaire organisatie.

De Australische senator Janet Rice had in november 2020 de RSS aangevallen nadat de Hoge Commissaris van het land Barry O’Farrell Bhagwat had ontmoet. “Dit is een schande. Wij vinden dat de Hoge Commissaris moet aftreden.”

Rice hekelde de RSS als “een fascistische organisatie die openlijk toegeeft bewondering te hebben voor Adolf Hitler en de afschuwelijke genocide die plaatsvond onder zijn nazi-regime.”

April 10, 2021 MuslimMirror

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.