Stemgedrag Hindoes uit Suriname

Haat voor Moslims onder Surinaamse Hindoes

Veel Hindoes met Surinaamse afkomst stemmen op PVV uit haat voor Moslims zegt Shashi Roopram

Veel Hindoes met Surinaamse afkomst stemmen op PVV uit haat voor Moslims zegt Shashi Roopram

Veel Surinaamse Hindoestanen in Nederland stemmen op de PVV uit redenen die uiteenlopen van succes tot Hindoe-nationalisme. Dat blijkt uit een onderzoek van VU-student Shashi Roopram. “Ze zeggen dat de Hindoestaanse gemeenschap succesvol is.

Hindoestanen vallen niet negatief op, veroorzaken nauwelijks overlast en werken hard. Ook voelt een aantal zichzelf Nederlander en geen buitenlander, vanwege de koloniale link tussen Suriname en Nederland,” aldus de student.

De groep PVV-stemmers die Roopram heeft gesproken, is erg divers. Volgens hem bestaat het uit jong, oud, hoogopgeleiden, laaggeschoolden, werkenden, werklozen, studenten en ondernemers. “Daaruit blijkt dat de Hindoestaanse keuze voor de PVV niets te maken heeft met sociale klasse, opleiding, buurt, geslacht of leeftijd.”

Shashi Roopram interviewde tientallen Hindoestanen uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam en kwam tot een aantal opmerkelijke conclusies. Zo viel FunX studiogast André Krouwel op dat Hindoestanen op de partij van Wilders stemmen, omdat ze soms een hekel hebben aan moslims of in wijken wonen waar ze vinden dat Marokkanen en Turken de boel verstieren.

Eerder dit jaar schreef Etnomarketing.NL al dat de af en toe oplaaiende conflicten tussen hindoes en moslims in India ook invloed hebben op de meningsvorming van sommige hindoeïstische Nederlanders over islamitische Nederlanders. Dat de PVV de bouw van een hindoetempelcomplex in Den Haag steunt, kan mede hieruit worden verklaard; het levert de PVV in Den Haag bovendien “Hindoestaanse” stemmen op.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.