Christenen en moslims bouwen bruggen van broederschap

Christenen en moslims bouwen bruggen van broederschap

Christenen en moslims bouwen bruggen van broederschap

In een boodschap voor Islam’s heilige maand Ramadan en Id al-Fitr, heeft de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog van het Vaticaan; christenen en moslims over de hele wereld aangespoord bruggen van broederschap te bouwen en de dialoogcultuur te bevorderen. Het Vaticaan roept christenen en moslims over de hele wereld op om menselijke broederschap en harmonieus bestaan ​​te bevorderen door bruggen van vriendschap te bouwen en een dialoogcultuur te bevorderen, waarin geweld wordt afgekeurd en mensen/personen gerespecteerd worden.

De Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog (PCID) deed deze boodschap in een bericht om wereldwijd moslims een vreedzame en vruchtbare viering te wensen van de Vastenmaand Ramadan die eindigt met Id al-Fitr. “De maand Ramadan; met als kern het vasten, bidden en zakaat, is daarnaast ook een maand voor het versterken van de spirituele banden die we delen in moslim-christelijke vriendschappen,” meldt de boodschap getiteld “Christenen en moslims: Bevordering van universele broederschap”, getekend door PCID Secretaris, bisschop Miguel Ángel Ayuso Guixot.

In een citaat van het document ondertekend door paus Franciscus en de Hoofd-Iman Sheikh Ahmed el-Tayeb van Al-Azhar in Abu Dhabi op 4 februari, nodigt bisschop Ayuso christenen en moslims uit om “geworteld te blijven in de waarden van vrede; om de waarden van wederzijds begrip, menselijke broederschap en harmonieus samenleven te verdedigen; om wijsheid, gerechtigheid en liefde te herstellen.

 
Volledige boodschap is als volgt:

Christenen en moslims: bevordering van universele broederschap

De maand Ramadan; met als kern het vasten, bidden en zakaat, is ook een maand voor het versterken van de spirituele banden die we delen in moslim-christelijke vriendschap. Ik ben dan ook verheugd deze gelegenheid te baat te nemen om u een vreedzame en vruchtbare viering van Ramadan te wensen.

Onze religies nodigen ons uit om “geworteld te blijven in de waarden van vrede; om de waarden van wederzijds begrip, menselijke broederschap en harmonieus samenleven te verdedigen; om wijsheid, gerechtigheid en liefde te herstellen “(zie Human Fraternity for World Peace and Living Together, Abu Dhabi, 4 februari 2019).

Wij moslims en christenen zijn geroepen om onszelf voor anderen te openen, hen te kennen en te herkennen als broeders en zusters. Wij cultiveren aldus in onze families en in onze politieke, burgerlijke en religieuze instellingen een nieuwe manier van leven waar geweld wordt afkeurd en mensen/personen gerespecteerd worden.

Om diversiteit te respecteren, moet de dialoog gericht zijn op het bevorderen van ieders recht op leven, op fysieke integriteit en op fundamentele vrijheden, zoals vrijheid van geweten, van gedachte, van meningsuiting en van religie. Dit omvat de vrijheid om te leven volgens je overtuigingen in zowel de private als de publieke sfeer. Op deze manier kunnen christenen en moslims – als broers en zussen – samenwerken voor het algemeen welzijn.

Het is de wens dat het gebaar en de boodschap van de broederschap een echo zal vinden in de harten van allen die een gezagspositie bekleden op het gebied van het sociale en burgerlijke leven en van zowel de hele mensheid en ook daadwerkelijk nagevolgd zal worden. Niet slechts een houding van tolerantie, maar in alle oprechtheid vredig samen geleefd wordt.

Met oprechte broederlijke groeten, hernieuwde achting voor onze vriendschap, en in de naam van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, breng ik oprechte beste wensen over voor een vruchtbare maand Ramadan en een vrolijke ‘Id al-Fitr.

Auteur: Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J.
bron: http://muslimmirror.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.