Oefening en beweging kan het beste medicijn zijn tegen rugpijn.

Oefening en beweging kan het beste medicijn zijn tegen rugpijn.

Oefening en beweging kan het beste medicijn zijn tegen rugpijn.

Misschien overweegt u een operatie of een andere ingreep om uw rugpijn te behandelen, maar minder kan meer zijn voor dit veel voorkomende probleem. In veel gevallen is het beste medicijn gewoon beweging en oefening.

Het raadsel van rugpijn.

Rugpijn is een van de meest voorkomende medische problemen; maar het is een bijzondere kwaal vergeleken met andere gezondheidsproblemen.

Wanneer je je enkel verdraait, heb je over het algemeen pijn dat langzaam weggaat naarmate de blessure geneest. Bij rugpijn is dit anders. Ontspanning lijkt niet te zijn gekoppeld aan genezing, omdat de pijn meestal niet gerelateerd is aan een blessure. Rugpijn vermindert zelfs vaak na verloop van tijd, zelfs als er een onderliggend probleem is, zoals een hernia of artritis, zegt Dr. James Rainville, universitair docent lichamelijke gezondheid en revalidatie aan de Harvard Medical School.

Bijzonder vraagstuk bij rugpijn is het feit dat mensen méér pijn in de rug ervaren tijdens/tussen hun 40e en 50e levensjaren rapporteren dan wanneer ze ouder zijn. Maar degeneratie van de rug neemt over het algemeen toe met de tijd, dus logischerwijze zouden mensen meer pijn moeten hebben – niet minder – naarmate ze ouder worden.

Bovendien meldt maar liefst 80% van de volwassenen ten minste één moment in hun leven rugpijn. De andere 20% ervaart helemaal geen rugpijn. Maar dat is niet omdat de ruggengraat van deze laatste groep “beter” is. Beeldvormingsonderzoeken bij deze pijnvrije mensen laat net zoveel degeneratie in hun lagere ruggengraat zien als alle anderen, zegt Dr Rainville. De vraag is: waarom veroorzaken deze degeneratie in de ruggengraat bij deze 20% dan toch geen pijn?

De eigenaardigheden van rugpijn zijn waarschijnlijk te wijten aan het feit dat een neurologisch genezingsproces en niet een fysieke – aan het werk is, zegt Dr Rainville. Zoals de theorie zegt, wanneer een probleem optreedt en pijn veroorzaakt, is het je zenuwstelsel dat zich daadwerkelijk aanpast aan de pijn, en dat neemt het ongemak weg, zegt Dr Rainville. Oefening en beweging kunnen uw zenuwstelsel helpen om deze aanpassing sneller aan te brengen.

Rugpijn begrijpen

Degeneratie in de wervelkolom is een natuurlijk onderdeel van veroudering. “Een uitpuilende schijf is in sommige opzichten niet anders dan de rimpel naast je oog”, zegt Dr. Rainville.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, slaat rugpijn zelden toe tijdens het opheffen van iets zwaars of wanneer iemand een intensieve activiteit uitvoert. “In gevallen van hernia, deed slechts 5% van de mensen iets dat zwaar belastend was, zoals het opheffen van een airconditioner,” zegt Dr. Rainville. Die dingen zijn zeldzaam. De meeste mensen doen eenvoudige taken, zoals naar voren leunen om in de gootsteen te spugen als ze tanden poetsen. “Ik hoor vaak dingen als: ‘Ik was gewoon op zoek naar een potlood’ of ‘Ik niesde, zegt hij.

Rugpijn is meestal het gevolg van onvermijdelijk weefselfalen veroorzaakt door aan leeftijd gerelateerde achteruitgang. “Er is geen bewijs dat voorzichtig zijn het proces van degeneratie van de schijf zal vertragen,” zegt Dr Rainville. Want voorzichtig zijn, stopt immers ook geen andere tekenen van veroudering, zoals rimpels of grijs haar.

Rugpijn in kaart gebracht

Ervaringen met rugpijn kunnen veel te maken hebben met de individuele genetische samenstelling. “De symptomen geassocieerd met rugpijn zijn zeer variabel,” zegt Dr Rainville. “Pijn kan van één dag tot drie maanden duren.”

En net zoals sommige mensen vatbaar zijn voor verhoogde pijn – wat kan voorkomen bij mensen met aandoeningen zoals fibromyalgie – zijn sommige mensen aan de andere kant van het spectrum en minder vatbaar voor pijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat de neiging om meer of minder rugpijn te ervaren, in gezinnen voorkomt. Bijvoorbeeld, identieke tweelingen hebben vaak een vergelijkbare geschiedenis van rugpijn, zegt Dr Rainville. Dit is het geval, zelfs als ze een compleet ander leven en andere ervaringen hebben, bijvoorbeeld als een tweeling een bureaubaan heeft en de ander zware arbeid in de bouw uitvoert. “Deze dingen zijn waarschijnlijk zeer genetisch”, zegt Dr Rainville.

Strategieën om rugpijn te verhelpen

Het National Institute of Neurological Disorders and Stroke beveelt verschillende strategieën aan om pijn in de rug te verminderen wanneer deze oplaait:

Laat de pijn niet liggen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om in bed te blijven liggen, kan dit de pijn in de loop van de tijd erger maken en zelfs de flexibiliteit en spiertonus verminderen, om nog maar te zwijgen van het verhogen van het risico op depressie. Het kan ook het risico verhogen dat u bloedstolsels in uw benen krijgt.

Behandel de pijn. Het gebruik van warme of koude packs en vrij verkrijgbare pijnstillers zal het probleem niet verhelpen, maar ze kunnen de pijn draaglijker maken. Raadpleeg uw arts om er zeker van te zijn dat de medicijnen die u kiest geschikt en veilig voor u zijn.

Versterk je lichaam. Hoewel het misschien niet raadzaam is om naar de sportschool te gaan wanneer u lijdt aan ernstige rugpijn, kan uw arts u misschien een lijst met oefeningen geven die u kunnen helpen spierkracht te behouden en op te bouwen en de pijn te verlichten.

Zoek een fysiotherapeut. Deze professionals kunnen u helpen om pijn in het verleden te overwinnen en u oefeningen te leren om uw mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren.

Beeld over rugpijn veranderen

In het verleden namen mensen pijn in de rug terug en zochten ze over het algemeen geen medische hulp. “Het is pas echt in de afgelopen 30 jaar dat meer en meer mensen op zoek zijn naar gezondheidszorg voor rugpijn,” zegt Dr Rainville. Maar dat heeft de prevalentie van pijn of beperkingen niet verminderd. In feite is de beperking van rugklachten in de loop van de tijd zelfs toegenomen.

In 1990, een studie rangschikte rugpijn als de zesde meest belastende toestand in de Verenigde Staten. In 2010 sprong het naar de derde plaats, achter alleen hartziekten en chronische obstructieve longziekte, volgens het National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS).

Waar rugpijn ooit als hinderlijk werd ervaren om door te werken, stopt tegenwoordig rugpijn veel mensen op hun spoor. “Mensen zijn vastgelopen omdat ze het advies hebben gekregen om voorzichtig te zijn en te stoppen met bewegen,” zegt Dr Rainville. “Dit druist in tegen alles dat al decennialang wordt onderwezen.”

Veel artsen moedigen een terugkeer naar het verleden aan als het gaat om het beheersen van rugklachten, met minder nadruk op interventie en meer op het stimuleren van beweging.

Rugpijn behandelen

Beweging lijkt de prikkel te zijn om pijnreacties in het zenuwstelsel te normaliseren. Onderzoek naar dieren met spinale letsels laat een snellere pijnresolutie zien bij mensen die gedwongen worden te trainen dan bij diegenen die minder mogen bewegen, zegt Dr. Rainville.

“Dit is waarschijnlijk het resultaat van een overlevingsmechanisme”, zegt hij. “Als een dier in het wild niet in beweging komt, wordt het opgegeten of verhongerd het.” Beweging lijkt ook mensen te helpen. “Mensen die in beweging komen – terug naar de sportschool, terug naar het huis schoonmaken – doen het beste”, zegt dr. Rainville.

Chirurgie kan nodig zijn voor sommige rugklachten, zoals aandoeningen die progressieve zenuwbeschadiging veroorzaken of die structurele veranderingen met zich meebrengen die moeten worden gecorrigeerd, volgens de NINDS. “Maar in veel gevallen is het minder gerechtvaardigd”, zegt Dr. Rainville.

Dus als je rugpijn ervaart die wordt veroorzaakt door normale slijtage, is de boodschap dat je in de meeste gevallen niet hoeft te stoppen met je leven en te wachten om te genezen. Beweeg je lichaam in plaats daarvan.

Fysiotherapeuten kunnen een rol spelen bij het geleidelijk en veilig verhogen van uw activiteitenniveau, om de reactie van uw zenuwstelsel minder gevoelig te maken, zodat u weer terug kunt keren naar uw normale dagelijkse activiteiten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.