Hoe de kunstcollectie van een islamitische aristocraat een nationale schat werd.

Hoe de kunstcollectie van een islamitische aristocraat een nationale schat werd.

Hoe de kunstcollectie van een islamitische aristocraat een nationale schat werd.

Hyderabad, India: In Charminar en Golconda Fort staat het Salar Jung Museum met de grootste eenmans-collectie antiek en kunstschatten ter wereld.

Het Salar Jung Museum ligt aan de oevers van de Musi-rivier. De stad is enorm populair vanwege historische monumenten, weelderige paleizen, verrukkelijke gerechten en een unieke cultuur.

Als je de 40 galerieën van dit spectaculaire museum doorloopt, word je meegenomen op een verbazingwekkende reis naar een vervlogen tijdperk; rijk aan aristocratische geschiedenis en cultuur. De voorwerpen die te zien zijn in het op twee na grootste museum van India zijn uniek en variëren door verschillende perioden van tijd en plaatsen in de wereld.

De verzameling is eigenlijk een verzameling door drie generaties van een familie van edelen, die diende als premier van Nizams, waaronder de heersers van de prinselijke staat van Hyderabad bekend waren. Het gezin, met de titel Salar Jung, stond bekend om zijn ijverigheid voor het verwerven van kunstvoorwerpen uit de hele wereld. De traditie begon met Nawab Mir Turab Ali Khan, Salar Jung I. Zijn gewaardeerde bezittingen waren de ‘Veiled Rebecca’, een betoverend marmeren beeld dat hij in 1876 uit Rome had verkregen.

Mir Laiq Ali Khan, Salar Jung II, stierf op een zeer jonge leeftijd: 26. De meerderheid van bijna 50.000 artefacten werden verzameld door Nawab Mir Yousuf Ali Khan, Salar Jung III. Als kunstkenner nam hij ontslag als premier van de Nizam in 1914 en wijdde vervolgens zijn leven aan het verzamelen van voorwerpen uit verschillende delen van de wereld.

De kostbare en zeldzame kunstvoorwerpen die hij gedurende ongeveer 40 jaar verzameld had, zijn te zien in het Salar Jung Museum. Geschiedenisliefhebbers, kunstliefhebbers en erfgoedstudenten worden hier betoverd.

Yousuf Ali Khan bezocht Europa en andere delen van de wereld om kunstvoorwerpen te verzamelen. Later kwamen handelaren uit verschillende landen naar Hyderabad om hun artefacten aan hem te verkopen.

“Hij heeft zijn geld nooit besteed aan extravagante uitgaven en heeft nooit gekozen voor grote feesten en zangsessies. Hij investeerde zijn geld in de aankoop van zeldzame kunstwerken, waardoor er in de loop van de tijd duizenden artikelen/onjecten werden opgeslagen in zijn paleis Diwan Deodi. Hij had de behoefte om steeds meer te verzamelen en er kwam een ​​moment waarop hij besefte dat er geen plaats meer was in zijn paleis en hij van plan was ze naar een ander paleis te verplaatsen, maar stierf helaas voordat hij zijn plannen kon uitvoeren.

Toen Yousuf Ali Khan in 1949 stierf, werd in een museum in Diwan Deodi de enorme collectie waardevolle kunstvoorwerpen en de bibliotheek gearrangeerd om de naam van Salar Jung als een wereldbekende kunstkenner te bestendigen. Op 16 december 1951 werd deze voor het eerst geopend voor premier Jawaharlal Nehru. Zo ontstond het Salar Jung Museum. Het museum werd beheerd door Salar Jung Estate Committee tot 1958, totdat de familie Salar Jung de hele collectie schonk aan de Indiase regering.

“Als de verzameling onder aandeelhouders zou worden verdeeld, zou het op een of andere dag zijn verkocht of misschien zelfs het land zijn uitgegaan. Belangrijkste was om te zorgen dat het in India en in een museum bleef waar het kon worden getoond, “zei Ahteram Ali Khan, wiens grootvader Nawab Mir Turab Yar Jung de eerste neef van Salar Jung III was.

Turab Yar Jung was echter van mening dat ze, door het aan India te schenken, geen plezier deden, maar alleen hun eigen artikelen in bewaring stelden; omdat men van mening was dat het behoud en herstel veel kosten met zich mee zouden brengen en dat alleen een instelling als de Indiase regering dit zou kunnen bekostigen.

De collectie van onschatbare waarde werd onvoorwaardelijk geschonken. “Niemand ter wereld heeft dit eerder gedaan. Dit gezin zou hoog in aanzien moeten worden gehouden, maar het is zeer betreurenswaardig dat ze, door slechts éénpersoon, denken dat ze een plezier gedaan wordt. Wat belangrijk is, is dankbaarheid “, vindt Ahteram Ali Khan.

In 1961 werd het Salar Jung Museum door een wet van het parlement uitgeroepen tot een instituut van nationaal belang en vanaf 1961 werden de zaken beheerd door het bestuur onder leiding van de gouverneur van de staat. In 1968 werd de collectie verplaatst naar een nieuw gebouw aan de oevers van de Musi-rivier. Mir Turab Ali Khan Bhavan (Western Block) en Mir Laiq Ali Khan Bhavan (Eastern Block) kwamen in 2000 op.

Verspreid over 10 hectare grond, heeft het museum 9.000 manuscripten, 43.000 kunstobjecten en 47.000 gedrukte boeken. Galerijen tonen artefacten, die zelfs uit de 4e eeuw dateren. Het heeft Indiase kunst, kunst uit het Verre Oosten, kinderkunst, Europese kunst, kunst uit het Midden-Oosten en de galerie voor stichters.

De grootste attractie in het museum is de 19e-eeuwse Britse muzikale klok. Bezoekers verzamelen zich elk uur in de klokkenzaal om te kijken naar kleine gemechaniseerde figuren die door een deur naar buiten komen om de speelgoedklok te raken. Nog een andere gewaardeerde bezit van SJM omvat gesluierd marmeren beeld.

Foto: Muslim Mirror

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.